«Земельна кухня», або як провести аудит земельного банку

Блог опубліковано на AgroPortal

Якщо податкова не вірить Вашим звітам, вони приходять з перевіркою. Якщо керівництво хоче перевірити залишки на складі, воно проводить інвентаризацію. Якщо Ви хочете дізнатися, що у Вас відбувається з землею, проведіть аудит земельного банку. У цьому блозі я хочу торкнутися теми, яка дасть відповіді на такі питання:  

  • як визначити, скільки у Вас реально землі і що з нею?
  • як зрозуміти, наскільки ефективно працює Ваша земельна служба?
  • чи відповідають виділені Вами бюджети реально оброблюваним і орендованим площам?

 Святкове

Скоро свята. На столах дуже часто можна зустріти салат «Оселедець під шубою». Всі знають, як його готувати, тому я спробую на прикладі даного салату розповісти, як правильно проводити аудит земельного банку. Є певний рецепт, завдяки якому можна приготувати правильне «блюдо», розібратися, скільки ж реально землі, які є ризики її втрати, скільки компанія втрачає або недоотримує у зв'язку із цим. Для кожної страви необхідно підібрати правильні інгредієнти, і наша — не виняток. Отже, Вам необхідно:

  • електронна карта земельних ділянок;
  • реєстр договорів оренди;
  • електронна карта полів;
  • реєстр полів.

Щоб інгредієнти можна було використовувати, їх потрібно правильно підготувати.

 Підготування інгредієнтів

Для того, щоб електронна карта земельних ділянок підходила під рецепт, Вам необхідно «порізати на кубики» все сільські ради, де Ви працюєте. Існує багато різних джерел даних, які можуть Вам у цьому допомогти. Серед основних:

  • кадастрова карта України;
  • обмінні файли;
  • паперові «карти розпаювання».

Потрібно все почистити і перемішати, головне — не забути при цьому геоприв'язати! Йдемо далі. Переходимо до найрідкіснішого інгредієнта — точного реєстру договорів оренди. Щоб не отримати розлад шлунку від нашої «Шуби», необхідно створити базу всіх сканкопій і перевірити по сканам увесь реєстр, який Ви ведете в обліковій системі, кожен запис. Ті кухарі, які притримаються  даного процесу, будуть щедро винагороджені. На даному етапі визначаються:

  • неправильно оформлені документи («лівий» підпис, неправильний шаблон документа, неправильні реєстраційні дані) — ризик втрати земельного банку в будь-який час;
  • неправильно внесена в облік інформація (терміни дії договорів, статуси оформлення, кадастровий номер, умови оплати) — замилювання очей керівництву, фінансові втрати;
  • відсутність документів за договорами, які є в обліку — ймовірність обману, ризики втрати землі, судових позовів.

Статистика нашої кухні говорить про наступне: близько 60% записів у реєстрі мають або неповну інформацію, або неправильно внесену. Це при тому, що у багатьох компаній є адміністратори реєстру, контролери адміністраторів і контролери контролерів. Найпоширеніші помилки:

  • інформація про терміни оренди/реєстрації або про їх продовження;
  • грошова оцінка та % орендної плати.

Ви розумієте ціну таких помилок?! Наступний інгредієнт — електронні контури полів — потрібно завжди мати на будь-якій кухні свіжими, так як термін придатності у нього дуже низький. Щоб відповідати рецепту, вони ще повинні бути точними. Є різні методи обмірів, йдемо від найменш до найбільш точного:

  • оцифрування полів за геопорталами;
  • обмір полів з GPS трекером/Агрометром;
  • обмір полів технікою з RТК-точністю;
  • оцифрування полів за супутниковими знімками;
  • геодезичні роботи (у т.ч. з дронами).

Кожен із варіантів має право на життя у різних ситуаціях, але не для нашої страви. Вам потрібен не тільки контур поля, але і його актуальна «фотографія». Тому підходить або варіант з супутниковими знімками, або з дронами. Перший варіант поки що дешевший, швидший і більш ніж влаштовує за якістю. Його й беремо за основу. Щоб карта була точною, потрібно очистити її від всіх зайвих елементів: острівців, ЛЕПів, чагарників, заболоченостей і т.д. Останній інгредієнт — реєстр полів. З ним — простіше. Беремо за основу актуальну інформацію, на які поля і яку площу за фактом витрачали гроші. Всі інгредієнти готові. Починаємо готувати «Шубу».

Приготування

Спочатку ми кладемо порізані кубиками карти сільських рад. Важливо, щоб на них були номери земельних ділянок та кадастрові номери. Для того, щоб отримати розуміння, де орендована земля і яка географія Ваших основних проблем, необхідно додати до карти сільських рад реєстр договорів оренди. Тут Ви стаєте на крок ближче до Ектора Браво. Виявляється, навіть у правильно оформленому договорі не завжди все правильно прописано. Реєстраційні дані, неправильні кадастрові номери, неправильно зазначена площа ділянки і т.д. — усе це призводить до юридичних ризиків і необґрунтованих фінансових втрат. У рамках даного етапу Ви отримуєте 2 надважливі результати:

  • тематичні карти з усіх важливих питань — неправильно оформлені договори, ризики по термінах оренди, ризики по статусу договору, карту по виплатам і т.п.;
  • ідентифікація усіх невідповідностей — між площею ділянки за договором і в натурі, кадастрових номерів, реєстрації і т.д.

Далі ми накладаємо точну карту полів. На цьому етапі страва набуде необхідної форми та консистенції. Ви побачите, що є Ваші земельні ділянки поза межами полів. І навпаки — є чужі ділянки, що входять до Ваших полів. На карті з'являється необґрунтована обробка землі, яка знаходиться поза орендованими земельними ділянками. Також настає розуміння щодо земельних ділянок, які Ви орендуєте, але не обробляєте повністю з технічних причин. Що це Вам дає:

  • інформацію щодо можливого обміну земельними ділянками;
  • розрахунки площі, яка необґрунтовано оброблюється;
  • дані з технічних втрат орендованої землі;
  • географічну прив'язку всіх договірних проблем до конкретних полів.

Здавалося б, можна накривати на стіл. Але не поспішайте — Ви не додали останній інгредієнт. Додаємо на карту полів фактичний реєстр полів. Той, хто набрався терпіння пройти увесь процес, отримує бонусом наступну інформацію:

  • розбіжності площі полів в обліку та в натурі;
  • розбіжності кількості полів і загальної оброблюваної площі.

Отже, страва готова! Можна накривати на стіл і кликати гостей. Смачного!

Що ж Ви отримали?

А отримали Ви те, заради чого, власне, всі й зібралися — інформацію для прийняття рішень:

  • перелік неправильно оформлених документів;
  • реєстр помилок в обліку;
  • список записів без документів;
  • інформацію про всі невідповідності в договорах;
  • список об'єктів у можливому обміні;
  • розрахунки необґрунтовано оброблюваної площі;
  • дані з технічних втрат орендованої землі;
  • географічну прив'язку всіх договірних проблем до конкретних полів;
  • розбіжності площі полів в обліку та в натурі;
  • розбіжності кількості полів і загальної оброблюваної площі;
  • тематичні карти з усіх важливих питань.

Як після вечері потрібно помити посуд, так і по кожному блоку потрібно провести певні дії після аудиту. Похмілля ніхто не відміняв! На закінчення хочу додати, що компанії часто намагаються вирішити ці питання самостійно і, як правило, зовсім не системно. Щоб закрити таке завдання, потрібні компетентні співробітники з великим часовим ресурсом, грамотний проектний менеджер всередині компанії, повноваження і бюджети. Своїми силами це зробити практично нереально. Якщо Вам сподобався наш покроковий рецепт приготування цієї смачної страви — поділіться ним із друзями!

Підписатись на наші новини

Доброго дня!

Дякуємо за інтерес до наших послуг.

Залиште свої контакти і наш менеджер зв'яжеться з Вами і надасть всю необхідну інформацію

Консультант
Потрібна консультація?

Телефонуйте за номером +38 067 829 10 80
або залиште свої контактні дані і ми з вами зв'яжемося

Клієнти та Партнери

  • UkrLandFarming
  • Кернел
  • Миронівський Хлібопродукт
  • Астарта-Київ
  • Мрія
  • ІМК
  • Агрейн
  • Приват-АгроХолдинг
  • HarvEast
  • УкрАгроКом-Гермес-Трейдинг
  • Зерновий альянс – Баришівська зернова компанія
  • Фрідом Фарм Інтернешнл
  • Continental Farmers Group
  • ED&F Man
  • Agricom Group
  • Агро-Регіон
  • Централ Фармінг Юкрейн
  • Лендфорт
  • Агро-КМР
  • Фаворит-Агро
  • АМГ Миронівське
  • Бершадь Агроплюс
  • Грін Тім
  • Флора
  • MAS Seeds Україна
  • Syngenta
  • CAS
  • SmartDrones
  • Frendt
  • Meteotrek
  • Лабораторія AgroScope
  • DroneDeploy
  • OMP
  • AgGeek

Зворотний дзвінок